КЕЛЕЛІ ЖИЫН
Қазақ Ұлттық Аграрлық университетінің Кіші залында «Халал және органикалық өнімдерді сертификаттау процесін ұйымдастырудағы өзекті мәселелер» тақырыбында «Дөңгелек үстел» өтті.
Шараны ұйымдастырушылар: Қазақ Ұлттық аграрлық университеті мен «Аккредиттеудің ұлттық орталығы» ЖШС. «Дөңгелек үстелге» Қазақ тағамтану академиясының президенті, академик Төрегелді Шарманов, «Техникалық реттеу және метрология» комитетінің төрағасы Біржан Қанешев, «Ұлттық аккредиттеу орталығы» ЖШС-інің директоры Серік Құрманғалиев, сондай-ақ, Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы минстрлігі, Техникалық реттеу және метрология комитеті, «Ұлттық ауыл шаруашылығы зерттеулері мен білім беру орталығы» коммерциялық емес акционерлік қоғамы, Қазақ стандарттау институты, әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті,т.б. бірқатар жоғары оқу орындары, ҚР Ауыл шаруашылығы министрлігі мен БҒМ ғылыми-зерттеу институттары, ғылыми-академиялық қоғамдастықтың және ірі бизнес құрылымдардың өкілдері қатысты.
ҚазҰАУ ректоры, ҚР ҰҒА вице-президенті, академик Тілектес Есполов өз баяндамасында органикалық таза өнім өндіру, Қазақстанның аграрлық секторын дамыту, ғылым нәтижелерін өндіріске енгізу мақсатында Қазақ Ұлттық Аграрлық университеті бірқатар жұмыстар жүзеге асырып жатқандығын, осыған орай өткен жылы аталмыш оқу орнында «Агротехникалық Хаб» құрылғандығын айта келіп: «Қазіргі таңда органикалық өндіріс жаһандық ауыл шаруашылығы мақсатындағы жердің шамамен 1%-ын алып жатыр. Қазақстанның да органикалық өнім өндіріп, әлемдегі ең ірі экспорттаушы елге айналуына барлық мүмкіндіктері бар. Әсіресе, «made in Kazakhstan» брендін (органикалық ауыл шаруашылығы өнімдері, халал өнімдер) дамытуымыз қажет» деді.
Шара барысында сөз сөйлеген академик Төрегелді Шарманов тағамның ел өміріндегі маңызын айта келіп, болашақта еліміздің органикалық таза өнімді тағам түрлерін қолданысқа енгізетіндігін айтты. Соның бір мысалы ретінде жылқы еті мен сүті Қазақстанның бренді боларын атап өтті. Сондай-ақ, осындай игі мақсаттарды жүзеге асыру үшін ол Қазақ Ұлттық Аграрлық университетімен бірге жұмыс істеудің маңыздылығын тілге тиек етті.
Жиында халал өнімдерді сертификаттау, азық-түлік қауіпсіздігі үшін зертханалық жабдықтар саласындағы инновациялар, әлемде және Қазақстанда органикалық шаруашылықты дамытудың жолдары, органикалық балды Қазақстан Республикасының бренді ретінде белгілеу, органикалық және халал өнімдері мәселелері бойынша азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласындағы зерттеулердің әдіснамалық негіздері сынды мәселелер талқыланды.
Гүлән Нұрсадықова.